Proiectul „Rabla” nu face fata invechirii parcului auto.


Anul 2015 a fost un an prosper pentru romani din punct de vedere al achizitionarii de auto noi si second-hand, statisticile aratand o crestere de 20% a cotei de piata. Acest fapt se datoreaza si reinnoirii parcului auto de catre unele firme. Chiar daca programul „Rabla” functioneaza la capacitate maxima, parcul auto autohton pare ca imbatraneste din ce in ce mai mult, stastisticile aratand ca in unele judetele exista 33 de masini second hand cumparate la fiecare masina noua, rapotul de 33:1 fiind unul covarsitor pentru „Rabla”.

Parcul auto se invecheste de la an la an, in timp ce programul „Rabla” scoate din uz 25.000 masini anual, cu toate acestea importurile masinilor second hand sunt in plina crestere. In anul 2007, anul de varf al pietei auto locale varsta medie a masinilor de pe strazile din Romania era de 11,2 ani. In anul 2010 ajungandu-se chiar sub pragul de 11 ani. Anul 2015 a adus si o crestere a varstei medii auto, depasindu-se pragul de 13 ani, ajungadu-se mai exact la 13,3.

Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), declara ca programul „Rabla” are nevoie de o revitalizare, acesta trebuie sa fie adaptat pentru nevoile actuale, trebuie sustinute masinile „verzi” hibride si electrice, dar si cele cu emisii reduse de dioxid de carbon dupa modelul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *